dinsdag 30 augustus 2022

Greetsiel 2


 Normaal is Hoofd-fotografie diegene die de zonsondergangen wil vastleggen. Gisteravond ben ik "de klos", want ze heeft haar Orthopedische schoen al uit, zo klinkt het excuus. Maar het blijft een adembenemend mooie lucht.


Vandaag gaat het, via de dijk, richting Greetsiel Schleuse Leysiel, ook wel Speigerbecken Leyhörn genoemd. Door het stadje is het nog een hele toer om in het wat rustiger gedeelte te komen, want het is weer knoeperts druk "auf dem Deich". 
Het pad leidt ons langs het opslag bekken, waar bij stormvloed extra water opgevangen kan worden, naar de de spuisluis. 
Alleen jammer dat de elektrische fiets van Jikke kuren vertoont, doordat de ondersteuning soms uitvalt, als ze door een te diepe kuil rijdt. Hierdoor wordt het een soort van "op eieren fietsen" en erg vervelend voor haar. Bij het wad aangekomen besluiten we dan ook om de sluis maar, in dit geval, rechts te laten liggen en ons doel te verleggen naar de vuurtoren van Pilsum, ook leuk.

Gelukkig? We zijn we niet de enige bezoekers en dit is dan ook de enige foto waar het niet krioelt van de toeristen. Je kunt trouwens, hier in de buurt, niet een winkeltje binnenstappen of je loopt tegen een foto van dit kleine vuurtorentje aan. De toren is van ijzer en is 11 meter hoog en dateert uit 1891. Hij werd in 1915 buiten gebruik gesteld. Hij is bekend van de reclame voor een regionaal biermerk en van een Tatort-aflevering. Sinds 2004 is de vuurtoren ook als trouw locatie in gebruik.

Er schiet mij nog een verhaal te binnen over de sluis. We lagen met de boot in de sluis en er vaart een oudere Duitse meneer de sluis in. Hij is alleen en maakt zijn trossen aan de kade vast. Op de kade staan twee bevallige dames, die hem vragen of ze mee mogen varen naar Greetsiel. De oudere man heeft daar wel oren naar om niet de tocht van een uur alleen te maken. Maar terwijl hij met de dames aan het "plauderen" is zakt het water in de sluis. Henk Timmermans, die toentertijd ons vergezelde met zijn boot, schreeuwt de oude man aan. Maar deze is te laat, zijn schip hangt al in de lucht. Hij kapt de beide trossen en met een luide knal ploft de boot weer in het zakkende sluiswater. Later als we hem vragen hoe het gaat, luidt zijn commentaar, "Ich habe glaube ich, etwas Theater gemacht". Deze Duitse heer kreeg van ons de naam Herr Heinzelman naar het lied van Connie Stuwart.