vrijdag 26 augustus 2022

Ditzum 2

 

Illegaal verkregen plek, daar eindigde ik gisteren de blog mee. Het is namelijk ten strengste verboden om een plek te "reserveren" of bezet te houden. Maar ja wat doe je als je vrienden "pech" hebben, en nog even naar "Die Niederlande" terug moeten. Met zogenaamde Argusogen wordt de hele dag al naar die plek gekeken, zeker door mensen die nog een plekje zoeken. Het echte verhaal is, dat Jikke en Mink pas tegen de avond zullen komen als de camperplaats al vol is. Dan ben je geneigd ver te gaan in het oprekken van de camperrgels.

Het weerzien is weer als vanouds, maar loopt een beetje uit. Om half 8 wordt het hoogtijd om een hapje te gaan eten, maar dat zelf koken is dan allang niet meer een optie. Dus bel ik met het "Altes Fährhaus" om een tafel te reserveren. Als ik vraag of "ze ook vis hebben" klinkt er een bulderende lach aan de andere kant van de telefoon. "Ja ik bedoelde eigenlijk dat er twee mensen geen vlees eten" probeer ik mij nog er onderuit te verhaspelen. Zo'n plaatselijk restaurantje, in een klein dorp, heeft toch altijd een aparte sfeer. Ook omdat de plaatselijke bevolking hier vaak nog even een "afzakkertje" neemt en er soms grappige gesprekken op gang komen. "Vis moet zwemmen" is de uitspraak van mensen die graag een glaasje wijn bij het eten innemen, maar dat valt bij Hoofd-koken toch niet helemaal goed, omdat zij de laatste maanden geen alcohol meer drinkt.

Vanmiddag fietsen we nog even naar het haventje van Ditzum, om vervolgens twee keer een poging te doen langs de dijk van de Eems te fietsen, wat uiteindelijk zowaar lukt.


Op de dijk werpen we nog even een blik op het "Emssperwerk". De Eemskering (Duits: Emssperrwerk) is een waterkering (stuwdam) in de rivier de Eems vlak voor Emden, waar deze uitmondt in de Westereems. De waterkering werd tussen 1998 en 2002 gebouwd. De totale kosten van de aanleg bedroegen 224 miljoen euro.


De Eemskering is in de eerste plaats bedoeld als stormvloedkering. Een gesloten kering kan water tot een hoogte van 3,70 meter tegenhouden. Daarnaast maakt de constructie door opstuwing van het water scheepvaartverkeer met een grotere diepgang mogelijk. Dit is vooral relevant voor de schepen die door de Meyer Werft in Papenburg gebouwd worden. Een plotselinge lozing van veel water door opening van de Eemskering tast het waterleven in het waddengebied van de Dollard aan. Bovendien kan het snel stijgende water in de broedtijd tot vernietiging van vogelnesten of verdrinking van jonge vogels leiden. De aanleg van de waterkering was daarom ook omstreden.

Langs de dijk van de Dollard, worden schapen gefokt van een speciaal type het zogenaamde Nolana ras. Nolana betekent geen wol. Het zijn dus schapen, die geen echte wolproductie meer hebben. Net als veel andere dieren verharen ze twee keer per jaar. Er schijnt namelijk geen droog brood meer te verdienen te zijn aan schapenwol.

Terwijl wij onder langs de dijk fietsen komen we, behalve de stront van de beesten, nauwelijks schapen tegen. Maar als we weer bij de camper terug zijn ontdekt Hoofd-schaap een aantal boven op de dijk. Van deze afstand is niet te zien of dit ook die beroemde Nolana schapen zijn.

Natuurlijk mag er op zo'n "lange" fietstocht geen ijsje ontbreken, dus wordt er "Halt gehouden" bij het MelkHuus in Ditzum en verorberen we alle drie een enorme "Eisbecher". Jikke is verstandig en houdt het bij een banaan.
Voor sommigen is de wissel die getrokken wordt op hun "Ausdauer" iets teveel, of het moet zo zijn dat Mink aan het nadenken is.