zaterdag 27 augustus 2022

Ditzum 3

 Kennelijk is mijn Blog verhaal van gister, over het Emssperrwerk, zo aanstekelijk geweest voor de posse, dat we vanmiddag op de fiets stappen en richting de kering fietsen. Maar we hebben de straffe wind in de rug, dus voordat we het weten zijn we het "Sperrwerk" alweer voorbij. Het is prachtig weer, dus absoluut geen straf om op de fiets te zitten.

Als we deze boerderij passeren, is het niet duidelijk of deze versieringen dienen om een verjaardag van de allersterkste te vieren of om een 80 jarig huwelijk, hoewel dat laatste wel heeeel lang is.


Even verderop zien we, aan de overkant van de weg, deze uitstalling. Ik steek over en maak er een fotootje van. Maar het wordt wel heel apart als ik zie hoe ze dit soort kussens, hier in Duitsland, noemen.

Op het bordje staat inderdaad, "outdoor" Kissen. Niet alleen in Nederland, maar ook al in Duitsland gaat de mooie taal naar de kl....ten, door al die buitenlandse invloeden. Ja, ik begin een oude zeurende man te worden, die er maar slecht tegen kan dat de taal zo sterk aan verandering onderhevig is.
Nu ik toch met de taal bezig ben het volgende. Nederlandse steden en/of dorpen met een "zijl" in hun naam, zoals Delfzijl is er altijd een sluis complex.  In Duitsland wordt dan "Siel" toegevoegd zoals Greetsiel, Bensersiel, enzovoort. 
Wij staan nu in Ditzum en tijdens onze fietstocht passeren we Hatzum en Critzum. Maar wat betekent dan die "zum" achter de naam. 

Als we in Jemgum, inderdaad, hier eindigt de naam op "gum"  een kopje koffie gaan drinken bij een uitspanning, naast een supermarkt, gooi ik gelijk maar even aan een bezoeker op tafel, dat ik met een vraag worstel.


Jammer, ik kom, met dit bezoek, niet achter de betekenis. Maar ik ga het uitzoeken.

Op de terugweg zie ik over de dijk, van de Eems, twee grote en hoge schoorsteen pijpen staan. Ik maak de hoge klim naar boven, maar zie dat het nog ver weg is.

Het gaat hier om het zogenaamde Siegelei museum in Midlum. 

Want samen met steenfabriek Leding (linker schoorsteen) vormde steenfabriek Cramer (rechter schoorsteen) een industrieterrein dat uniek was in Rheiderland. Eeuwenlang stonden de twee concurrerende bedrijven tegenover elkaar aan weerszijden van de Midlumer Sielmuhde. Zelfs vandaag de dag wordt het landschap bepaald door de twee schoorstenen van Leding en Cramer. 

Dan nog even de Formule 1. Ondanks dat Max Verstappen de snelste is in de kwalificatie, start hij vanaf de 15e positie. Dit dankzij een zogenaamde Gridstraf wegens het vervangen van de motor.
Morgen om 15.00 uur is de race in Belgiƫ.

Oh ja, omdat Hoofd- redactie een politie serie wil kijken, op de televisie, moet de blog nog even wachten op het redigeren. Want hier gaat niks on-geredigeerd het World Wide Web op.