vrijdag 14 februari 2025

Benicassim 26

 Zonnig 21 graden.... ja, echt.

Dit staat ons, vanmorgen, te wachten, maar eerst worden we overspoeld met informatie over de teelt van sinaasappels, zoals clemetine, citroenen, de zogenaamde navelsinasappels et cetera.

Met de bus naar Villarreal, ja inderdaad sportliefhebbers, van die voetbalclub uit die plaats. Het stadion waar ze hun thuiswedstrijden spelen heet Estadio de la Ceramica. Ik begrijp de verwarring, want we zouden het over de sinasappels hebben, toch? Maar er is een heel sterk verband tussen die twee.

Manuel Mata verwelkomt ons en we krijgen de geschiedenis van de sinasappel teelt te horen. Zijn grootvader heeft deze plantage gesticht, maar de pionier van de gebieden in deze buurt start hier in 1906 de eerste plantage. Hard werk, zonder machines, alles met de hand. De naam? Dhr. Madrigal en ja sportliefhebbers, zo heette vroeger het stadion van Villarreal. "El stadio el Madrigal".

Dan ontdek ik, terwijl we de boomgaard doorwandelen, een boom met twee verschillende teelten. Sinaasappels en citroenen. Later zullen we de uitleg krijgen.

Hier heeft Manuel een stekje in de handen, met een envelop, bekleed met plastic. Je kent het wel, bubbeltjes papier. 


Je snijdt de tak, van een bepaald type sinaasappel, tot een punt en steekt het tussen de stam en de schors, leg daarop een stapel zakdoeken, maak die heel nat en dek het af met de bubbeltjes envelop.


Hoop op 3 maanden mooi weer, zeg 25 graden en verwijder de envelop. Is het takje groen, hoera, hij heeft aangeslagen. Is het takje zwart, begin opnieuw. Dit stekken van verschillende soorten kan tot 4 keer in dezelfde boom, dus vier soorten aan één boom. Ze bestellen dus de boom met bittere sinaasappels, die zijn goedkoper en "turnen" het type om naar de gewenste soort. De tak rechts is na 3 jaar groeien het resultaat.

Porselanosa Castellon 

De Bio teelt van de huidige sinaasappel is economisch bijna niet meer haalbaar, door de import van sinaasappels uit bijvoorbeeld Marokko, Egypte, Zuid Afrika et cetera. Dit zijn nu de lage loon landen en daar valt heden ten dage niet meer tegen te concurreren. Maar met een héél groot verschil. Hier, in Castellon en omgeving, wordt nog Bio teelt toegepast, terwijl de geïmporteerde sinaasappels hier GROEN aankomen en een paar maanden, hier in Spanje, in koelcellen worden opgeslagen, om de oranje kleur te krijgen. Want, die krijgen de sinaasappels in de winter, leuk weetje. Maar bij geïmporteerde sinaasappels gebruiken ze daarvoor Ethyleen-gas om de rijping te versnellen en dus heerlijk ongezond. 

Deze boomgaard kan nog bestaan omdat hij de sinaasappels verkoopt aan ons, de toerist, op campings als de onze.

Morgen meer over de eigenlijk kurk waar de economie in Castellon en omgeving op drijft, Keramiek.