zondag 9 juni 2019

Mooi Oavelt 2

Mooi Oavelt betekent "Mooi Havelte", maar ronduit gezegd is niet alleen Havelte mooi. Heel Drenthe is mooi en dat vooral door het uitgebreide fietsnetwerk. Dit zijn natuurlijk kansen, die Hoofd-fietstochten zich niet laat ontnemen. Was het in Frankrijk dun gezaaid, met aangegeven fietsroutes, in Drenthe moet je wel van een andere planeet komen, wil je verkeerd fietsen. Afgezien van de vele zogenaamde ANWB paddenstoelen, waar het volgende dorp staat aangegeven, ook de "Knooppuntenroutes" worden zonder mankeren aangegeven.

Dus stappen we vanmiddag op onze elektrisch aangedreven fietsen om de omgeving te gaan verkennen. Nu is "verkennen" een veel te groot woord, want zoals gezegd is de route al uitgestippeld en weten we bij benadering hoelang de fietstocht gaat worden. Van Mink is gisteren ronduit teveel van zijn lichamelijke vermogens gevraagd, dus die meldt zich af. Zelfs als er uit onverwachte hoek hulp wordt aangeboden. Een buurvrouw hoort van zijn ongemak en komt met een spuitbus aanzetten. Het helpt tegen spierpijn, maar het gebodene kan Mink niet over de streep trekken.

  Ik denk dat Jacob van Ruisdeal met liefde hier zijn ezel zou hebben neergezet, om deze prachtige wolkenpartij vast te leggen.

Ikzelf word gegrepen door deze kleine spar, waarvan de verschillende kleurschakeringen een bedenksel lijken te zijn.

Dan even een puntje van grote ergernis van deze oude man. Hoewel het beklimmen van hunebedden ten sterkste wordt afgeraden omdat het levensgevaarlijk is, gebeurt dit nog steeds. Natuurlijk onder toeziend oog van de respectievelijke ouders. Het getuigt tegelijkertijd van geen respect hebben voor de doden, want het is en blijft een begraafplaats. Daarbij zijn vorig jaar diverse kinderen van een hunebed gevallen, met ernstig letsel tot gevolg. Tja en een claim bij de bouwer neerleggen is een beetje lastig nietwaar. Als ik mijn ongenoegen met mijn medefietsers deel, schreeuwt de mannelijke ouder mij na, dat ik de foto bij hem dien in te leveren. Grappig hoe zaken, vaak door onwetendheid, worden omgedraaid.

Even later wordt ons een onverwachte rustpauze gegund, omdat hoofd-route een telefoontje krijgt.

Vanavond zal blijken hoe ons Nederlands voetbalelftal het eraf brengt tegen Ronaldo.