Er moet mij iets van het hart. Ik loop al een paar dagen mij boos te maken over een groep mensen in onze samenleving, die menen dat ze het recht in eigen hand mogen nemen. Gevoed door allerlei complottheorieën, steken deze figuren zendmasten in brand. Zendmasten die een belangrijke rol spelen in onze samenleving. Want wie kan zich nog voorstellen om in een telefooncel ergens aan de straat en met een dubbeltje in de hand, een arts te moeten bellen of de brandweer te alarmeren. Nee, daar hebben we tegenwoordig de mobiele telefoon voor. En voor die mobiele telefoon hebben we deze zendmast nodig.
Eerst maar even een klein stukje geschiedenis over die mobiele telefonie ontwikkelingen. Het begon met het ATF-1 netwerk, waar maar 2500 abonnees gebruik van konden maken. Dus werd dit netwerk snel geupdate naar het ATF-2 netwerk. Dit waren nog de analoge netwerken.
Hierboven het eerste draagbare autotelefoontoestel uit die tijd, die ik in handen heb gehad. De Carfox uit 1986. In de officiers bar in Zuidlaren, kwam een verloskundige met dit toestel en het verzoek deze "even" achter de bar te zetten.
Mijn eerste eigen "autotelefoon" was een Vespucie Pocketline telefoon, een ATF-3 telefoon wat nog een analoog toestel betrof. Ik kocht deze in 1992. Onderweg bellen ging toen nog gepaard met het fenomeen "van de paal vallen". Je verloor dan de verbinding om het een paar kilometer verderop weer op te pikken, bij een volgende zendmast.
In 1994 begon men pas in Nederland, lees PTT, met de aanleg van een GSM (Global System Mobile communication) netwerk, terwijl de rest van de wereld daar al in 1992 mee was begonnen. Maar er was door de PTT al teveel in het ATF-3 netwerk geïnvesteerd. De naam van het nieuwe ATF-4 netwerk werd "Hi" en was bedoeld voor de zakelijke markt. Oorspronkelijk werkte GSM op de frequenties rond de 900 MHz, later werd hier de 1800 MHz aan toegevoegd.
In die periode kwamen er ook diverse manieren om het dure mobiel bellen te omzeilen, bijvoorbeeld werd er door de PTT de Kermit telefoon geïntroduceerd. Je kon bellen via een zogenaamde Greenpoint, bijvoorbeeld een Shell benzine station. Ik weet mij nog te herinneren dat we met een groep vrienden een autorit van Zeeland naar Groningen maakten. Iemand, achterin de auto, was in het bezit van een Kermit, waarmee hij probeerde, onder het rijden, naar huis te bellen met gebruikmaking van de Shell pompstations. Na 5 mislukte pogingen, en honderden kilometers verder, heeft hij het maar opgegeven.
Ik zal de verdere ontwikkelingen tussen UMTS en LTE maar achterwege laten, voordat het allemaal te saai wordt. De frequentie banden werden in de loop van de jaren uitgebreid. Hierbij spreken we van de 2G, 3G en 4G netwerken en dan nu komt er een 5G netwerk. 5G is bedoeld om snellere verbindingen te maken, wat ook mogelijk is omdat er op hogere frequenties gewerkt wordt. Die hogere frequenties zijn tegelijkertijd ook veel minder schadelijk voor de mens omdat ze niet of nauwelijks het menselijk lichaam binnen kunnen dringen.
Nu doet zich het vreemde voor, dat de uitrol van dit nieuwe 5G netwerk in verband word gebracht met het uitbreken van het Coronavirus. Waarschijnlijk zijn de brandstichters, en hun sympathisanten, niet op de hoogte van het verschil tussen een organisch virus en de digitale versie daarvan. Maar ja, wie water energetisch weet in te stralen door er lang naar te staren, heeft daar vast andere ideeën over.
Verder, volgens deze "sympathisanten", vaak homeopathische verdunners, werkloze sterrenwichelaars en andere theebladerenlezers zijn deze onzichtbare, onhoorbare en niet voelbare straling bovendien de reden voor onverklaarbare hoofd-, buik- en andere pijnen die ons mensen het leven zo lastig maken. Mensen zeggen hevige gezondheidsklachten te ondervinden van de 5G telefoonstraling, terwijl deze nog helemaal niet is uitgerold, zoals hoge bloeddruk, pijn in de nieren, algemene stress, hoofdpijn en slecht slapen. Het gekke is wel dat veel van deze mensen, die dit beweren, nog dagelijks de 3G en 4G netwerken gebruiken.
Ik heb ontzettend veel moeite om deze 5G-gekkies, die zendmasten in de brand steken, te begrijpen. Temeer ze niet in de gaten schijnen te hebben hebben dat ze hun medemens direct in gevaar brengen doordat de hulpdiensten, bij levensgevaar, niet meer gealarmeerd kunnen worden. Voor sympathisanten van deze groep heb ik een goed bedoel advies. Berg je mobiele telefoon op in een loden trommel en vraag bij de provider een vaste telefoonlijn aan. U weet wel, die nog gebruik maken van die koperen draadjes onder de grond. Je vermijdt hiermee een hoop stress voor jezelf en wie weet, ook een hoop lichamelijke klachten.
Nu loop ik al een tijdje mee in de telecommunicatie en zie deze protesten bij iedere 2G, 3G en 4G generatie optreden. Maar het in brand steken van zendmasten is nieuw voor mij en dat terwijl we ons mobiel telefoonnetwerk harder nodig hebben dan ooit.