woensdag 10 oktober 2012

Het Preluderen "vermijd snelwegen"

10-10-12

Het grote genieten is begonnen.
Onderweg met de camper zonder te weten waar we terechtkomen.
Nu is dit laatste niet helemaal waar omdat we dagen voor vertrek in het ACSI Freelive blad een artikel ontdekten waarin Noord-Hessen in Duitsland
werd beschreven. Meren, meren en nog eens meren. Maar zo we nu ontdekken, ook vooral bergen, bergen en nog eens bergen.
Zelfs onze elektronisch ondersteunde fietsen wordt dit toch wat te veel, het is soms zweten om op het heuveltje te komen, hoewel de Duitsers zelf deze heuveltjes omschrijven als bergen.

Ik wil toch even een zijstap maken en wel over de manier van autorijden van de Duitsers.
We laten ons altijd leiden door Tomtom en wel met de bijvoeging "vermijd snelwegen".


        Zo werden we tot nu toe getrakteerd op heerlijk rustieke dorpjes en een betoverend platteland, waar nog echte rust heerst en je niet druk maakt als je op je koffie zit te wachten bij de lokale bakker, terwijl juffrouw bediening in een werkelijk belangrijk gesprek gewikkeld is met een dorpsgenoot..

Kennelijk was er een instelling veranderd in Tomtom waardoor we rond Kassel en Bielefeld op de snelweg terecht kwamen.
Nu schiet het dan wel lekker op, totdat zich een van de vele in ver-of in aanbouw zijnde wegen projecten  voordoet.

Stel je even voor, 4 km voordat de werkelijke wegversmalling een feit is wordt er gewaarschuwd dat over 2 km een een zgn. "reisversluss" oftewel "ritsen" zone aankomt. En Inderdaad, 2 km voor versmalling staan keurig op tijd op het wegdek enorme pijlen, die aangeven dat men dient in te voegen, dit ondersteund door knipperende pijlen aan de kant van de weg.
De verkeersstroom mindert vaart en laat ruimte met zijn voorganger om zo voertuigen op de uiterst linkerbaan de gelegenheid te geven rustig in te voegen, gedurende de komende 2 km.
Dit gaat bijzonder goed, todat, en eigenlijk zijn het  steeds hetzelfde type auto, van die auto's als in "wel geld maar geen smaak"
Je ziet ze vanuit de verte naderen met een angstaanjagende snelheid, waardoor je de neiging krijgt nog meer ruimte over te laten zodat de naast je  rijdende een veilig heenkomen kan zoeken.
Deze naderende projectielen rijden steevast door tot waar op het wegdek diagonaal geplaatste hekken staan met daarvoor een angstaanjagend groot een fel flitsende pijl die de juiste rijbaan aangeeft.
Steevast wordt er hevig geremd een gaat de richting aanwijzer aan.
Zo ook toen wij bij de afsluiting van de derde baan aankomen, komt een groot, zwart en hevig bandenrokend voertuig naast ons rijden. In mijn onnozelheid ga ik er vanuit dat hij achter mij aansluit, echter, het voertuig doet een poging zich, hevig toeterend  tussen onze camper en de afsluiting te wringen.  Nauwelijks van de verwondering bekomen komt er een eind aan de wegversmalling en kan het verkeer weer zijn of haar gang gaan.
Plotseling duikt er naast de camper het zwarte voertuig op en blijft kilometers lang naast ons rijden. Ik vermijd oogcontact en verbaas me over deze agressie. In de spiegels kijkend ontdek ik een file die zich achter ons aan het vormen is.
Na verloop van tijd geeft de "chauffeur" zijn verzet op en met een gevaarlijke manoeuvre vlak voor de camper en rokende banden gaat hij ervandoor.

De Tomtom staat weer op "vermijd snelwegen"